Kaj je sporočilo Sodišča EU-ja? Prof. dr. Janja Hojnik v Odmevih na RTV SLO.

O nepristojnosti evropskega sodišča prof. dr. Janja Hojnik v oddaji Svet.
Sodišče EU se je v primeru slovenske tožbe proti Hrvaški izreklo za nepristojno.

Prof. dr. Janja Hojnik v vseh dvajsetih letih odkar se ukvarja s pravom EU še ni videla, da sporočilo za medije ne bi bilo “zvesto” originalu sodbe. Prof. Hojnik: “Sodišče sicer poziva obe državi naj bosta zreli državi in spoštujeta mednarodno pravo, na drugih odsekih sodbe pa pove, da je arbitražna odločba akt mednarodnega prava.”

Komentar prof. dr. Janje Hojnik na rtvslo.si. “V urejeni družbi je primerno, da se spori rešujejo po pravnih poteh. Res pa je, da so, ko gre za mednarodno pravo, te pravne poti precej omejene,” je dejala Janja Hojnik. Odločitev Sodišča EU-ja o nepristojnosti v primeru slovenske tožbe glede arbitraže je bila tudi po mnenju profesorice prava Evropske unije na Pravni fakulteti v Mariboru Janje Hojnik pričakovana. Poziv sodišča Sloveniji in Hrvaški, da morata storiti vse potrebno za izvršitev arbitražne razsodbe, pa je po njenem mnenju “največ, kar smo lahko dobili“.

“To je največ, kar smo lahko dobili” prof. dr. Janja Hojnik za zurnal24.si.

Odločitev o tožbi zaradi arbitraže: Sodišče EU zavrnilo Slovenijo prof. dr. Janja Hojnik v Večeru.
“Vrh hrvaške politike zatrjuje, da je arbitraža mrtva zaradi kompromitiranega arbitražnega postopka, vendar je zdaj Sodišče EU pritrdilo, da ni tako,” je poudarila Hojnikova. “Sodišče EU je najvišja instanca EU, vendar bi po 273. členu Slovenija potrebovala hrvaško soglasje. Tudi v arbitražni sporazum nismo zapisali, da bi bilo za spore v zvezi z arbitražno odločbo pristojno Sodišče EU. Hrvaška v arbitražni postopek ni šla, ker bi želela urediti mejo, temveč ker jo je Slovenija v to prisilila, če je želela vstopiti v EU,” je še dejala Hojnikova.